dijous, 12 de febrer del 2015

Any de les biblioteques

El Govern ha aprovat  declarar el 2015 l’Any de les Biblioteques. La celebració coincideix amb el centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. És un dels projectes més emblemàtics de la Mancomunitat, que expressa, al mateix temps, un dels signes d’identitat de Catalunya: la consideració de la cultura com un element clau per al desenvolupament del país. La Mancomunitat de Catalunya va crear, juntament amb el Consell d’Investigació Pedagògica, un projecte de planificació per crear biblioteques arreu del territori català amb l’objectiu de fer arribar a tothom la cultura. Fruït d’aquella idea, amb Eugeni d’Ors com un dels redactors clau, va néixer el disseny del pla. Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot van ser les primeres localitats que van tenir una biblioteca d’aquest projecte gràcies al concurs que es va convocar el 1915, que volia instaurar una biblioteca popular en cada demarcació. La tardor d’aquell any, es va fundar l’Escola Superior de Bibliotecàries.
Per organitzar la commemoració i el seu finançament, el departament de Cultura assumirà les responsabilitats i crearà una comissió promotora, encapçalada pel president de la Generalitat, Artur Mas. La comissió servirà de nexe de comunicació entre les institucions relacionades amb les biblioteques catalanes, sobretot diputacions, ajuntaments i altres entitats.
Segons Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, “l’any temàtic s’agruparà en cinc eixos: Biblioteca i model de futur; ciutadania; lectures; professionals, i memòria. Durant aquest any iniciarem el servei de préstec de llibre digital i treballarem per fer possible el catàleg únic i el carnet cultural únic. Estem preparant l’acte de presentació oficial de l’Any de les Biblioteques, amb la presència del president de la Generalitat, on explicarem amb detall totes les accions que tenim dissenyades per a cada un dels cinc eixos.”

La Presentació oficial de l’Any de les Biblioteques tindrà lloc el divendres 20 de febrer, de 10 a 11.30h al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La plaça de l’Església s’omple de poemes per commemorar el Dia Mundial de la Poesia 2024

  Una trentena de persones van participar ahir dimarts en l’acte obert que va organitzar   la  Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola i l’Ajunta...