dijous, 13 de gener del 2022

L’exposició Cendrós, arriba aquest mes de gener al pati de la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola de l’Espluga de Francolí

 Aquesta exposició és un recorregut exhaustiu per l’apassionant vida i obra de Joan B. Cendrós i Carbonell (Barcelona 1917-1986)




 

 

L’industrial del popular massatge per a després de l’afaitat Floïd, que va provocar una autèntica revolució en el món de la cosmètica masculina dels anys 40 i 50 i va convertir Cendrós en un dels mecenes i activistes culturals més agosarats i sorprenents de la cultura catalana.

 

Responsable directe de la creació del Premi Sant Jordi de novel·la l’any 1960, d’Òmnium Cultural el 1961 o la recuperació de l’exili d’Edicions Proa, entre tantes altres, el mecenatge de Cendrós és una de les històries de lluita antifranquista més pertinaç, valenta i desconeguda del nostre país. L’aventura d’un catalanista de pedra picada que va dedicar tots els esforços per recuperar la dignitat de la nostra cultura i mirar de normalitzar-la.

 

L’exposició, inspirada en l’èxit editorial de El cavaller Floïd, la biografia de Cendrós escrita pel periodista i escriptor Genís Sinca, se centra en el seguit d’accions més exemplars i vistoses del mecenes, com la publicació en català de les novel·les de James Bond, els Tròpics de Henry Miller o el descobriment de Terenci Moix com a autor.

 

 Cendrós va ser responsable també de les campanyes tan espectaculars com desconegudes, com la recuperació de la figura del poeta Josep Carner del seu exili, la reivindicació de Salvador Espriu per al Nobel de Literatura o d’haver patrocinat el debut internacional de Raimon a París l’any 1966.

 

L’exposició completa consta de 14 plafons lleugers

 

 “...El 1967, Millet havia mort aquell mateix any. Passés el que passés, el grup fundador tenia per norma mostrar-se sempre somrient i content. Mai vençuts. La reobertura d’Òmnium va suposar un augment imparable de socis, amb campanyes històriques com el Bibliobús (idea d’en Carulla) o la creació del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1969).”

L’Esplugui Lluís Carulla fou el promotor de la campanya del Bibliobús; servei de biblioteca mòbil que recorre periòdicament una ruta preestablerta de pobles d’una àrea geogràfica concreta i atén a municipis que no disposen d’una biblioteca pública, així ho documenta l’exposició

 

Una iniciativa que rep el suport de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, i de les Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya, que treballen per acompanyar les iniciatives de biblioteca municipal.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

24 d'octubre DIA INTERNACIONAL DE LES BIBLIOTEQUES

 Trobada de clubs de lectura Comarcal Va tenir lloc a la Biblioteca de Montblanc, Josep Conangla i Fontanilles, a les 7h de la tarda. "...