dilluns, 9 de setembre del 2024

laboratori de lectura



 Els laboratoris de lectura: el concepte: “Els laboratoris de lectura són espais de creació per als infants i les seves famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura, entesa en el sentit més ampli del terme.”

Objectius:

Regalar als infants (i a les seves famílies) experiències de lectura compartides, significatives i especials.

 Fomentar la biblioteca pública o escolar com a espai de descoberta, lectura i creació. 

Facilitar la formació literària tot oferint claus de lectura diverses. 

Enriquir el bagatge cultural i literari dels infants acostant-los a autors/es i obres de la literatura infantil.

 Crear una relació de confiança amb el personal de la biblioteca o el centre i posicionar-lo com a referent per als infants i les famílies pel que fa a la promoció i prescripció lectora. 



INSCRIPCIONS I PRIMERA TROBADA DELS CLUBS DE LECTURA

 


Coincidint amb l’inici del curs escolar, la Biblioteca de l’Espluga reactivarà els cinc clubs  de lectura actius: un per a adults, tres per a infants i un per a joves. L’objectiu és, un any  més, reforçar la comprensió lectora dels espluguins i espluguines, així com crear un entorn  de convivència entre les persones lectores. Els clubs es desenvoluparan en diversos espais  de la Biblioteca Municipal. 

El club de lectura juvenil i un dels clubs de lectura infantil col·laboren amb l’Espluga FM Ràdio. Un cop cada dos mesos, aquests dos clubs es troben per comentar el llibre llegit,  compartint impressions i reflexions entorn de la lectura als estudis de l’EFMR. 

Les inscripcions als clubs de lectura s’obriran aquest dilluns, 9 de setembre, i es tancaran  el dia 13. Pel que fa al club de lectura per a adults, les inscripcions seran al mes d’octubre.  El pròxim 26 de setembre, el club de lectura per a adults comptarà amb la presència de  l’escriptora catalana Maria Climent, nascuda a Amposta, per comentar les seves darreres  obres, recomanades com a lectures d’estiu. 

Les sessions dels clubs de lectura infantils estan guiades per la bibliotecària Núria Estadella, mentre que el club de lectura juvenil és dirigit per la professora voluntària  Elisenda Rossell. 








LECXIT; MILLORAR LA LECTURA PER L'ÈXIT

 LECXIT és un programa que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora. Des del programa tenim el repte de garantir que tot l’alumnat acaba l’etapa de primària amb un nivell de competència lectora que asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.





 Per poder assolir aquest objectiu, el programa LECXIT compta amb persones voluntàries que, com tu, comparteixen una hora a la setmana, durant tot el curs escolar, amb un infant de quart, cinquè o sisè de primària que participa en el projecte. 


Les persones voluntàries sou la peça clau del LECXIT, gràcies al vostre compromís, dedicació i estima, els infants relacionen la lectura amb un moment de plaer i diversió, en el qual se senten còmodes per equivocar-se, donar la seva opinió o experimentar noves formes d’entendre la lectura. Faciliteu als infants experiències d’aprenentatge emotives i emocionants.






Dilluns, 7 d'octubre, vam començar la formació per a voluntàries.





BIBLIOPISCINA

 

La Bibliopiscina a l’Espluga de Francolí omplirà de cultura les tardes d’estiu a la piscina municipal

La Biblioteca Municipal de l’Espluga organitza un any més la Bibliopiscina, un espai de lectura i activitats a la piscina municipal.

La Bibliopiscina és un servei públic que ofereix la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola de l’Espluga de Francolí, i que està instal·lada la piscina municipal de l’Espluga de Francolí, oferint a les persones banyistes i a tot el públic en general activitats relacionades amb la lectura i els contes, durant els  mesos de juliol i  agost. L'horari de la bibliopiscina és de dilluns a divendres de les 2/4 de 5 a les 7 de la tarda.

 

La Bibliopiscina vol apropar i facilitar la lectura i els llibres al públic d’una manera lúdica i també apropar i donar a conèixer els serveis bibliotecaris, per això ofereix alguns dels serveis propis de la biblioteca com són la consulta de revistes, préstec de llibres i activitats de dinamització lectora. Des de la bibliopiscina es compta amb recursos literaris molt diversos. I a més a més, al llarg de la temporada, dos cops a la a setmana, s’aniran oferint diferents activitats com tallers de papiroflèxia, concurs del personatge misteriós, pintura corporal i jocs de taula.

 

El primer dia de bibliopiscina, el 25 de juny, i es presentarà la campanya  “Guanyem un Estiu Lector” per fomentar els hàbits lectors entre els infants. Consisteix en l’entrega d’un carnet viatger on els infants han de llegir 3 llibres, tens 3 missions i 3 passatemps Quan ho hagin finalitzat han de lliurar el carnet a la biblioteca o bibliopiscina i rebran un obsequi a finals d’agost.

 


Aquesta iniciativa també reforça el paper de centre d'oci de la piscina i dins d'aquesta instal·lació municipal es converteix en un punt de trobada i intercanvi social i cultural, atenent que aquest servei no té cap mena de cost addicional.

Una iniciativa que rep el suport de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, i de les Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya, que treballen per acompanyar les iniciatives de biblioteca municipal.











ESTAMPES ESPLUGUINES

La Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola inaugura un cicle de conferències sobre la història de l'Espluga de Francolí La Biblioteca Municip...